Alarmnummers Ambassade

Vakantie Zuid-Afrikanen

Geldzaken Reisdocumenten Vervoer en regels Btw teruggave Gezondheid
Veiligheid Telefoneren Internet/Laptop Niet vergeten Stekker      

Alarmnummers:

In het hele land
Politie:
10 111
In Johannesburg en Kaapstad zijn er daarnaast nog andere nummers (zie onder)
Polite per mobiele telefoon: 112
   

Johannesburg
Ambulance voor alle gebieden:
999
Ambulance Midrand: 8053121
Abulance voor Bedfortview: 45511
Ambulance voor Randburg: 791111
Ambulance voor Sandton: 8832800
Brandweer Centrum: 6242800
Brandweer Sandton: 8832800
Polite: 999

Durban
Ambulance:
10 177
Brandweer: 3610000
Reddingsbrigade:
372200

Kaapstad
Ambulance/redding in de bergen:
9489900
Brandweer: 5351100 en 1022
Reddinsbrigade: 4493500
Politie: 5151

Top


Stekker ZA :

In Zuid-Afrika worden twee soorten stekkers en stopcontacten gebruikt: de tweepolige, die we in Nederland ook hebben, en de driepolige.
De wereldstekkers die in Nederland verkocht worden zijn niet geschikt voor de driepolige stopcontacten in Zuid-Afrika.
In Zuid-Afrika kun je echter in de grote supermarkten (Pick 'n Pay bijvoorbeeld) een verloopstekker kopen, waar je Nederlandse stekker wel op past.

Tip: geen paniek, koop op het vliegveld in Zuid-Afrika, of bij aankomst in een supermarkt voor een paar dubbeltjes een verloopstekker.

Wereldstekkers

Top


Internet / Laptop:

Internetcafés
Internetcafés zijn doorgaans in het centrum van grote steden en in de toeristenburea`s gevestigd. Veel hotels, pensions en B&B bieden ook internettoegang.

Met de laptop op reis.
In Zuid-Afrika kan men de laptop probleemloos gebruiken: het enige wat nodig is, zijn een computer, een telefoonaansluiting en een modem.
Providers kan men vinden op de site van Kropla.
Als je een laptop hebt met WLAN kan men Hotspots zoeken op hotspotlocations

Link voor Zuid-Afrika

Top


Telefoneren:

Op telecommunicatiegebied loopt Zuid-Afrika voor op het Afrikaanse continent. Toeristen en andere buitenlandse gasten kunnen voor de duur van hun verblijf een cellphone huren, of met hun sim-kaart en nummer uit eigen land in Zuid-Afrika roamen. Zuid- Afrika bezit 3 netwerken die het hele land bestrijken: Vodacom, MTN en Cell C. Telefoneren naar het buitenland, is zonder problemen mogelijk vanuit de blauwe munt- en de groene kaarttelefoons. (kaarten verkrijgbaar voor 10, 20, 50 en 100 rand bij alle postkantoren, luchthavens en in de filialen van de tijdschriften- en kantoorboekwinkelketen van CNA verkrijgbaar).
Bij probleem belt men:
Inlichtingen Nationaal: 1023
Inlichtingen Internationaal: 1025

Belknaller:
Makkelijk, goedkoop en zonder aanmelden bellen via 0900-toegangsnummers.
Bellen met de toegangsnummers van de Belknaller werkt heel makkelijk. Zoek in de tarieflijst naar het land dat je wilt bellen, bijvoorbeeld voor Zuid-Afrika: Zodra je contact hebt, kun je het Zuid-Afrikaanse abonneenummer intoetsen dat je wilt bellen (incl. landcode), bijvoorbeeld 0037 211 1234567. Sluit af met een hekje (#).
Tarief:
Naar vaste telefoons 4 ct per min. via: 0900 1529
Naar mobiele telefoonnummer 13 ct per min. via 0909 1841

Landnummers:
Naar Zuid-Afrika 0027
Vanuit Zuid- Afrika 0031
Top


Veiligheid:

In Johannesburg en Tshwane (Pretoria) is het niet aan te bevelen op eigen houtje in de stad rond te lopen. Er worden excursies in kleine groepen aangeboden. In alle grote steden kan men na sluitingstijd van de winkels en in het weekeind beter niet meer alleen de straat opgaan. Uitzondering zijn de gebieden waar bewaking is, zoals de shopping malls, of Waterfront, in Kaapstad

Een paar tips:
Het is belangrijk dat men niet opvalt als onbeholpen toerist, als men de stad ingaat. Kijk tegenmoetkomende mensen aan en glimlach tegen ze. Leg de route van tevoren vast en kijk onderweg niet steeds op de plattegrond. Vraag als je de weg kwijt bent in een winkel of cafe of men wilt helpen. Draag waardevolle spullen niet openlijk bij je, maar in een dichtgeknoopte plastic tas, of kleine rugzak.

Voor het geval men wordt beroofd.
Zorg dat je een of twee briefjes van 10 rand in je zak hebt. Als je wordt beroofd geef deze dan onmiddelijk af. Meestal rennen jeugdige daders daar meestal mee weg.In Johannesburg is het risico op beroving in auto`s het grootst. Wie als eerste bij een rood stoplicht aankomt, mag daarom doorrijden, zonder te stoppen, mitst er niemand van links of rechts komt Rijd nooit met een open raam, of onvergrendelde portieren.

Voor s`nachts neemt men liever een taxi naar het restaurant.

Top


BTW teruggave :

Toeristen kunnen de in Zuid-Afrika betaalde 14% btw, bij vertrek uit het land in eigen munt of rand terugbetaald krijgen.

btw kan alleen worden teruggevraagd voor goederen die werkelijk worden uitgevoerd, dat wil zeggen: boeken, kledingstukken, sieraden, diamanten, kunst, enzovoort. Het geldt niet voor de btw die betaald is over restaurant-,hotel- en huurautorekeningen. De gekochte goederen moeten bij vertrek op de luchthaven kunnen worden vertoond. Terugbetaald wordt vanaf een totaal aankoopbedrag van 250 rand. Van elk artikel moet een btw-bon kunnen worden getoond. Op de bon moeten het volgende staan: 'btw bon'(tax invoice), het berekende btw-bedrag of een verklaring dat de totaalprijs van de artikelen inclusief is, het btw nummer, de naam van het adres van de winkel, een precieze beschrijving van de gekochte goederen, het nummer van de btw bon, de datum van afgifte en de prijs van goederen in rand. Bij goederen meer dan 500 rand, moeten de naam en adres van de koper eveneens op de bon vermeld staan.

BTW kantoren
Btw-teruggavekantoren vindt men op de luchthavens van Kaapstad, Johannesburg en Durban. Voor het inchecken gaat men met de rekeningen en aangeschafte goederen naar de balie waarboven VAT Refund Office staat en waar na een steeksproefgewijze controle een cheque wordt uitgeschreven in rand voor het terugbetalen btw bedrag. Deze kan na het inchecken bij een volgende btw-balie achter de paspoortcontrole worden ingewisseld en ofwel in rand, of tegen een zeer ongunstige koers en dus met verlies in euro`s worden uitbetaald.

Website: taxrefunds

Top


Gezondheid:

Apotheken
Apotheken heten in Zuid-Afrikachemist en zijn in vrijwel elke grote plaats te vinden. Alle belangrijke, internationale geneesmiddelen zijn verkrijgbaar, vaak tegen veel lagere prijzen dan in Europa

Vaccinaties
Voor een reis naar Zuid-Afrika zijn geen vaccinaties vereist. Het land is vrijwel vrij van tropische ziektes, alleen bezoekers van noordoostelijke gebieden en KwaZulu/Natal moeten zich bewust zijn van de gevaren van malaria. In de regentijd is malaria een serieus probleem, vooral in het hele gebied van het Kruger NP en in KwaZulu/Natal.

Medische verzorging
Het niveau van de medische verzorging in Zuid-Afrika is zeer goed. De kosten van de medische behandeling liggen duidelijk lager dan in West Europa

Water
Overal in Zuid-Afrika kan men zonder bedenkingen leidingwater drinke.

Top


Vervoermiddelen en verkeersregels:

Alle grote steden in Zuid-Afrika zijn dankzij de uitstekende infrastructuur van het land vrijwel dagelijks door vluchten, spoor- en buslijnen met elkaar verbonden. Het is het beste om van tevoren dienstregelingen en tarieven op te vragen. Sommige tickets kunt u voor de reis al via uw reisbureau of internet boeken.
Voor adresgegevens van luchtvaartmaatschappijen, bus en huurauto`s: zie links op mijn website

Huurauto

Wegen:
Wat op de kaart uitziet als een goed geasfalteerde weg, kan in werkelijkheid een bandenslopende wasbordweg blijken te zijn. Een goed voorbeeld zijn enkele wegen in Mpumalanga, die naar de particulaire wildreservaten aan de rand van het Krugerpark voeren. Veel bestuurders van een VW golf hebben verlangd naar een auto die beter tegen het terrein bestand was.

Autorijden in Zuid Afrika:
Er wordt Links gereden. Er is ook een max. snelheid. Officieel bedraagt de max. snelheid op snelwegen 120 km/u, op tweebaans wegen 100 km/u en in de stad 60 km/u. In de praktijk wordt de snelheid bepaalt door andere verkeer. Op Onverharde wegen moet echter altijd langzamer en altijd met een autogordel om worden gereden.

De polite in Kwazulu Natal is het strengst. Wie meer dan 200 km/u geflitst wordt, gaat direct de gevangenis in en zijn auto wordt in beslag genomen. Een van de opwindenste sporten in Zuid-Afrika moet haast wel het aanhouden van snelheidsovertreders zijn.Politieagenten gooien zich bijna voor zo`n auto om de chauffeur tot stoppen te dwingen.

Toestand van het voertuig:
Controleren van de banden is belangrijk. Is deze erg versleten, sta erop dat deze vernieuwd worden. Ook heel belangrijk is de reservewiel en de krik. Zijn deze wel aanwezig en functioneren die goed.
Vertoont de voorruit kleine beschadigingen. Glasschade is meestal niet in de huurautoverzekering inbegrepen, net zoals beschadigde banden.

Verzekering:
Omdat het aantal autodiefstallen en overvallen vooral en rond Johannesburg groot is, worden de auto`s vanwege de hoge premies vaak niet, en als het wel gebeurt tegen een hogere meerprijs, tegen diefstal mee verzekerd. Enkele verhuurders geven hun klanten een stuurslot mee, andere rusten hun voertuigen uit met een elektronische startblokkering of een alarm installatie. Laat je hierover inlichten. Kijk ook of er beschadigingen aan de auto zijn en leg deze vast op een schadeformulier. Men kan dan later niet over de schade in discussie gaan.
Wat gebeurt er in geval van pech ?
Sommige verhuurders bieden een service aan, eventueel wordt zelfs de auto omgeruild, andere zijn zo klein, dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Leden van de ANWB kunnen in het kader van de gemaakte AIT/FIA-afspraken, mits in het bezit van het lidmaatschapskaart, gebruik maken van de diensten van de zuidafrikaanse AA (Automobile Association)

De huurauto:
Voor het huren van een auto is een geldig creditcard en een rijbewijs nodig. Wie een auto huurt in Zuid-Afrika en daarmee in het kader van een rondreis naar andere landen binnen Zuidelijk-Afrika wil reizen, moet daarvoor schriftelijke toestemming van het verhuurbedrijf vragen. (zogenaamde crossborder fee)
Een tip voor reizigers die niet zo goed Engels spreken, is hetgewenst om het voertuig in eigen land te huren en te betalen. Als de klant niet tevreden is met zijn auto, kan hij bij thuiskomst in Nederland nog proberen of hij schadevergoeding kan krijgen bij zijn verhuurder. Wie direct in Zuid-Afrika huurt kan dat vergeten.

Benzinestations:
Benzinestations zijn in Zuid-Afrika vrijwel altijd 24 uur per dag open.

Mijn auto is gehuurd bij: Eautohuur
Uiteraard zijn er ook andere maatschappijen.


Met de taxi
Er zijn twee soorten taxis: de microbus voor zwarte Zuid-Afrikanen die reizen tussen townships en hun werkplek in voormalige blanke gebieden en het soort taxi dat iedereen kent, een personenwagen met een meter en een verlicht bord op het dak.

Adviezen
Voor de microbus geldt er maar één regel: gebruik ze niet. De risicos (ongelukken, overvallen en eenvoudige verwarring over routes en bestemmingen) zijn de lage tarieven niet waard. De andere soort taxi geeft geen problemen, behalve de prijs; het is de duurste manier van vervoer. Deze taxis rijden niet door de straten op zoek naar een vrachtje, maar ze staan bij een taxistandplaats te wachten totdat je ze vindt. Hotelportiers kunnen een taxi bellen en in de gouden gids staan ook gevestigde bedrijven. Let op dat de meter op nul staat aan het begin van de rit.


Met de bus
Een betrekkelijk goedkope en veilige manier om rond te reizen is per bus of touringcar. Diverse intercity busmaatschappijen bieden comfortabele, regelmatige diensten tussen de grote steden. Een nadeel is dat je je kaartje minstens 24 uur van tevoren moet reserveren. Een kaartje kopen op de dag van vertrek kan alleen voor korte afstanden. Het voordeel is dat je niet om een plaats hoeft te vechten.

Onbeperkt reizen
Translux, onderdeel van Transnet, het overheidsvervoerbedrijf, heeft luxe-touringcars die door het hele land rijden (meestal niet-roken) en die op diverse plaatsen stoppen. Translux heeft momenteel een reispassysteem. Met de Lux Pass kun je onbeperkt reizen op het hele Translux-netwerk en in- en uitstappen waar je wilt. Je kunt kiezen tussen een pas die 7, 10 of 15 dagen geldig is en binnen een maand moet worden gebruikt of een pas die 21 of 30 dagen geldig is en binnen twee maanden moet worden gebruikt. De kosten zijn respectievelijk R895, R1270, R1540, R2170 en R2720.

Goedkoop
Een andere maatschappij voor goedkope busreizen is The Baz Bus in Kaapstad. Dit is een goedkope bus die door Zuid-Afrika rijdt, speciaal voor rugzakreizigers, mensen die in jeugdherbergen verblijven en reizigers met een krappe beurs. Voor R520 reis je van Kaapstad naar Swellendam, George, Knysna, Plettenberg Bay, Jeffreys Bay, Port Elizabeth, Kenton-on-Sea, Hamburg, East London, Umtata, Port Shepstone, Durban, de Drakensberg, Johannesburg, Kimberley, Beaufort West en terug naar Kaapstad. Onderweg zijn veel jeugdherbergen. De dienst opereert het hele jaar en gebruikt semi-luxe bussen. Het kaartje is vier maanden geldig en passagiers kunnen in- en uitstappen waar ze maar willen. Voor reserveringen en informatie, telefoon: 021 439 2323 of fax: 021 439 2343.

Overige maatschappijen
Andere langeafstands busmaatschappijen zijn Greyhound (telefoon: 011 403 6400, fax: 011 339 8372) en Impala (telefoon: 011 974 6561, fax: 011 974 1346).


Met de trein
Het spoorwegnetwerk, Spoornet, is onlangs half geprivatiseerd waardoor veel kleine routes zijn opgeheven. Reizigersvervoer vindt bijna uitsluitend plaats naar grote plaatsen met name trains, die allemaal een eerste, tweede en derde klas hebben. De eerste klas is zeer comfortabel, de tweede iets minder en de derde - die vroeger alleen voor niet-blanken was - is nogal Spartaans.

Gevaarlijke treinen
Reizen per trein is aantrekkelijk voor toeristen. Ze hebben recht op 25 procent korting op de eersteklastarieven, mits hun bezoek korter duurt dan drie maanden. Deze korting geldt niet in de Blou Trein, een luxe trein die de 1600 kilometer tussen Pretoria en Kaapstad aflegt. Er rijden ook lokale treinen in de industriegebieden rond Kaapstad, Durban, Johannesburg en elders, maar gebruik deze liever niet. Ze kunnen bijzonder gevaarlijk zijn voor reizigers, die hier ontzettend opvallen.

Betrouwbaar en voordelig
De name trains zijn betrouwbaar en bieden een goedkoop maar langzaam alternatief voor vliegen of een auto huren. Ze hebben meestal een restauratiewagon - met redelijk voedsel - en couchettes. Eerste- en tweedeklascoupés hebben respectievelijk twee of drie bedden; eerste- en tweedeklascompartimenten hebben respectievelijk vier of zes bedden. Spoornet verkoopt ook handige pasjes voor treinreizigers, waarmee buitenlandse toeristen aanzienlijke korting krijgen. Met deze Spoor Pass mag de reiziger een aantal dagen in een bepaalde periode reizen. Ze zijn verkrijgbaar voor de eerste of tweede klas en couchettes zitten erbij inbegrepen. Je kunt kiezen uit: de SP05 voor vijf dagen reizen in 21 dagen, de SP08 voor acht dagen reizen in een maand, de SP12 voor twaalf dagen reizen in een maand of de SP16 voor 16 dagen reizen in twee maanden.

Nadelen
Het nadeel van de Spoor Pass is dat hij voor aankomst in Zuid-Afrika moet worden gekocht, dat je geen garantie hebt op een plaats (reserveringen voor de name trains kunnen maximaal drie maanden van tevoren worden gemaakt), en dat hij niet geldig is voor de Blou Trein, de Spoornettrein waar het meeste gebruik van wordt gemaakt.

Reserveren
Voor meer informatie over de Spoor Pass kun je contact opnemen met Tourlink Ltd, PO Box 169, Cresta 2194, Zuid-Afrika; telefoon: 011 404 2617/8, fax: 011 402 7299. Voor reserveringen voor Spoornettreinen, die je 24 uur van tevoren moet boeken, ga je naar het spoorwegkantoor op het station in de grote steden, of bel je één van de onderstaande Spoornetcentra (je kunt telefonisch reserveren met een creditcard):

Johannesburg: 011 773 2944
Pretoria: 012 3152401
Durban: 031 361 7621
Kaapstad: 021 405 3871
Bloemfontein: 051408 2941
Kimberley: 0531 88 2631
East Londen: 0431 44 2719

Meer info over treinreizen in Zuid-Afrika op Seat61

South Africa's Blue Train...
Train route`s in South Africa

Top


Reisdocumenten en Douanebepalingen:

Nederlanders hebben voor een verblijf van max. 90 dagen een paspoort nodig, dat na de terugreis nog 30 dagen geldig moet zijn. Bij aankomst in Zuid-Afrika moet er in het paspoort nog minstens één lege bladzijde aanwezig zijn. Kinderen kunnen het beste met een eigen paspoort reizen en liever niet zijn ingeschreven bij de paspoort van hun ouders. Reizigers met papieren die hier niet aan voldeden is al wel de toegang tot het land geweigerd ! Website van de Zuid Afrikaanse ambassade in Den Haag: www.zuid-afrika.nl. Het is verstandig om een geldig retourticket bij je te hebben, omdat anders soms bij aankomst een borg wordt gevraagd, die bij vertrek uit het land weer wordt terugbetaald. Nu en dan wil de immigratiedienst een bewijs zien dat u over voldoende financiële middelen beschikt voor de voorgenomen duur van het verblijf.
Wie in Zuid-Afrika wil autorijden, heeft alleen een geldig rijbewijs nodig Advies is wel om een internationaal rijbewijs te halen bij de ANWB.Invoer van goederen
Bahalve persoonlijke bagage, zoals kleding, sieraden, sportartikelen, films, gebruikte foto- en videocamera`s mag het volgende in Zuid-Afrika worden ingevoerd:

400 sigaretten 50 sigaren of 250 gr. tabak, 1 ltr sterke drank, 2 ltr. wijn, 250 ml eau de toilette en 50 ml parfum. Geschenken ter waarde van 200 Rand ( € 18,00 koers 14-8-09) Uitvoeren mag men maar 500 Rand aan contanten.

Top


Niet vergeten:

Kopieën van paspoort, reisdocumenten, rijbewijs, internatonaal rijbewijs, verkrijgbaar bij de ANWB.
Adresgegevens contactpersoon thuisfront,
tel. nr.voor blokkeren creditkaart en bankgegevens.
Inpaklijst maken.

Top


Ambassade:

Pretoria:
210 Queen Wilhelmina Avenue
New Muckleneuk 0181
Tel: 012-4254500
E-mail: pre@minbuza.nl

Website: www.dutchembassy.co.za

Kaapstad:
100 Strandstreet, Kaapstad 8000
Tel: 021-4215660
E-mail: kaa@minbuza.nl

Website: www.dutchconsulate.co.za
Durban:
9 Brendon Lane, hoek Jan Hofmeyer Road, Westville
Tel: 031-2669291
E-mail: info@netherlandsconsul.co.za

Top


Zuid afrikanen op vakantie

De belangrijkste schoolvakantie valt in december en januari, variërend per provincie. Dit is de periode dat alle Zuid-Afrikanen op pad gaan. De meeste wildparken, badplaatsen, vakantiecentra op het platteland en goedkope hotels zijn afgeladen met Zuid-Afrikanen die er allemaal tegelijk even uit moeten. Als je van plan bent om in die maanden naar Zuid-Afrika te gaan, reserveer dan lang van tevoren. Je kunt erop rekenen dat heel Zuid-Afrika een olifant zoekt op precies hetzelfde stuk weg in het Krugerpark waar jij bent.

Zuid afrikaanse feestdagen ( site)

1 januari - Nieuwjaarsdag
21 maart - Dag van de Mensenrechten
5 april - Goede Vrijdag
8 april Dag van het Gezin
27 april - Dag van de Vrijheid
1 mei - Dag van de Arbeid
16 juni - Jongerendag
9 augustus - Nationale Vrouwendag
24 september - Dag van het Erfgoed
16 december - Verzoendag
25 december - Eerste Kerstdag
26 december - Dag van de Goodwill

Top


Geld
De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand (ZAR). Deze is  in Nederland bij alle grote banken verkrijgbaar. Tevens kunt u in Zuid-Afrika bij vrijwel alle banken met uw normale bankpas pinnen. In de wereld van de creditcards zijn vooral VISA en MASTERCARD een handig betaalmiddel in hotels en bijna alle winkels en restaurants.

TIP:
Neem altijd 2 passen meen, mocht ene geblokkeerd raken en / of bij diefstal worden kwijtgeraakt.

Blokkering van creditcard en pinpas:
Bij verlies en diefstal kan men vanuit Zuid-Afrika 24 uur per dag en 7 dagen per week onderstaande nummers in Nederland bellen. Je krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe pas toegezonden. Aangifte bij de politie is wenselijk.Creditcards
American Express: 0031-205048666
SNS bank: 0031-2997490
Diners Club: 0031-206545511
Mastercard: 0031-302837500
Visa: 0800-0223110

Bankpassen:
ABN-Amro bank: 0031-102411720
SNS bank: 0031-202997481 Bankpassen meldcentrale: 0031302835372
Fortis: 0031-205881881
ING: 0031-302835372
Postbank: 0031-582126000
Rabo: 0031-499499112

Fooien
Een fooi wordt in een aantal situaties verwacht. In restaurants is het gebruikelijk 10% van de rekening te geven voor goede service en 20% (of meer) voor uitstekende service.
Bij de kapper wordt gewoonlijk ook 10% gegeven als ze uw haar zo gedaan hebben als u het wilde.
U hoeft niet zelf te tanken bij de benzinestations en de bediendes dienen een paar Rand fooi te krijgen als ze uw voorruit schoonmaken en aanbieden de bandendruk, olie en water te controleren.
In de meeste straten van de steden treft uw parkeerwachten aan die helderrode shirts dragen. Ze dienen één of twee Rand fooi te krijgen als ze behulpzaan zijn (hetgeen ze meestal zijn) en als uw auto nog intact is als u terugkomt. U kunt her en der minder officiële parkeerwachten tegenkomen en het is waarschijnlijk de moeite waard hen een fooitje van een Rand te geven.
Hotelportiers krijgen een paar Rand fooi per koffer, net als het huishoudelijk personeel van het hotel.
In game lodges is het gebruikelijk ongeveer 10% van uw totale rekening als fooi aan de ranger te geven en nog eens 10% achter te laten voor het lodge management om te verdelen onder het onzichtbare personeel - tuinlieden, schoonmakers, koks etc.

Pingelen
Pingelen ligt wat moeilijk. Sommige Zuid-Afrikanen zijn van nature pingelaars maar in tegenstelling met vele andere plaatsen in de wereld maakt het geen deel uit van onze cultuur. Denk daar aan als u wilt pingelen. Vaak pingelen toeristen over kleine dingen als kralenwerk of mandjes en uiteindelijk zal de verkoper - vaak uit wanhoop - toegeven. Gebruik dus tact als u wilt gaan pingelen

Entreegelden
Daar waar entreegelden van tevoren kunnen worden voldaan, zijn deze standaard inbegrepen bij de prijs. Een aantal particuliere wildparken vraagt een kleine bijdrage aan de poort die u alleen ter plekke kunt voldoen. Hiervoor is het van belang om contant geld beschikbaar te hebben

Top